15 sierpnia 2015

Sobotni kuskus.


W soboty jesteśmy zabiegani.
Robimy zakupy na najbliższy tydzień,
sprzątamy dom.
W międzyczasie gotujemy.
Coś na szybko.
Na przykład kuskus.
A Wam, jak zazwyczaj mija sobota?



Kuskus o smaku curry

2 małe cukinie
150 g świeżego groszku
puszka ciecierzycy
3 zielone cebulki
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy curry
gwiazdka anyżu
łyżeczka suszonego czosnku
pół łyżeczki ostrej papryki
ziarenko kardamonu
250 ml bulionu warzywnego
220 g kaszy kuskus
sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną zieloną cebulkę, anyż i kardamon. Po chwili dodajemy pokrojoną w cienkie półkrążki cukinię. Dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Dodajemy curry, a następnie groszek oraz osączoną ciecierzycę. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kuskus i resztę przypraw, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Kiedy kuskus wchłonie bulion, danie jest gotowe na stół.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Kuskus jest pyszny i świetny. Polecam wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak zgadzam sie :) Kuskus w sytlacji kryzysowej, braku czasu jest idealny :) A kuskus w daniu ktoremu poswiecic troche czasu to pyszny posilekwarty poswiecenia mu czasu, a jaki efekt koncowy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kuskus jest dobry na każdą okazję :))

      Usuń
  3. Uwielbiam kuskus, właśnie dlatego, że nie trzeba gotować jak innych kasz :)
    Dzisiaj jadłam na kolację z papryka :) szybkie i pyszne danie w 5 minut :) Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
  4. heheh, u mnie kuskus, tylko jak mam 5 minut i żreć się chce :D a szkoda, bo lubię ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepsze to niż nic moja droga!

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...