29 maja 2015

Cytrynowe szparagi.

Niezwykle smacznym okazał się cytrynowy sos do szparagów.
Serdecznie polecam
Póki jeszcze mamy szparagowy sezon.

Cytrynowy sos do szparagów.

kubeczek słodkiej śmietanki
3/4 kubeczka białego wina
sok i skórka z połowy cytryny
sól, pieprz
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Śmietanę, wino, skórkę i sok z cytryny gotujemy w rondelku przez ok. 15minut często mieszając. Odlewamy kilka łyżek sosu i w małej miseczce łączymy go z mąką, tak by mąka dobrze się rozprowadziła. Wlewamy z powrotem do rondelka. Jeszcze chwilę gotujemy dokładnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sosem polewamy ugotowane szparagi.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Fajna kompozycja, do białych szparagów pasuje cytrynowy sos!

    OdpowiedzUsuń
  2. no prościej i pyszniej się nie da! często te przepisy ze szparagami są mocno przekombinowane, co mnie bawi....bo ich naprawdę nie trzeba specjalnie urabiać :)
    przepis wyborny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też myślę, że szparagi nawet same z piekarnika smakują super. Bez zbędnych dodatków.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania

      Usuń
  4. Szparagów w takim sosie jeszcze nie jadłąm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. również jadłam po raz pierwszy, ale serdecznie polecam!

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...