14 lutego 2015

Pasta z bakłażana.

Idealna, jako weekendowa przekąska do filmu.


Pasta z bakłażana.

1 bakłażan
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki pasty tahini
8 łyżek oliwy
pół łyżeczki słodkiej papryki
sok z połowy cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka ziół prowansalskich
kilka ziarenek pieprzu
sól
4 placki tortilla

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Bakłażana i paprykę kroimy w grubą kostkę. W moździerzu ucieramy razem 1 ząbek czosnku, zioła prowansalskie i kilka ziarenek pieprzu. Dolewamy 6 łyżek oliwy. Dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy ziołami paprykę i bakłażana. Staramy się to robić sprawnie, bo bakłażan szybko wchłania olej. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do schłodzenia. Następnie wrzucamy do blendera wraz z pozostałym ząbkiem czosnku, słodką papryką, tahini, pietruszką, sokiem z cytryny oraz solą. Miksujemy na gładką masę.
Za pomocą pędzelka, smarujemy tortillę pozostałą oliwą, posypujemy solą, kroimy w trójkąty i wkładamy do piekarnika ostudzonego do 180°C. Pieczemy, aż tortilla nabierze rumanego koloru, uważając, by się nie spaliła.



5 komentarzy:

  1. dla mnie idealna, bo ostatnimi czasy często u nas bywają pasty różnej maści, że się tak wyrażę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja :) Uwielbiam pasty ale takiej z bakłażanem jeszcze nie jadłam :) Super, zrobię na pewno !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bakłażan świetnie nadaje się do takich past

      Usuń
  3. Ja tam bym zjadla juz w fazie pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...