19 listopada 2014

Ryż z wczoraj. I chińszczyzna.

Co zrobić z pozostałym z poprzedniego obiadu ryżem?
Może taką chińszczyznę?
Trochę podobną do TEJ kaszy, ale jednak zupełnie inną.
Spróbujcie!



Chiński ryż.

kostka wędzonego tofu
1 marchew
średnia cebula
2 łodygi selera naciowego
ok. 100 g ryżu ugotowanego dzień wcześniej
ząbek czosnku
4 jajka
olej
1 łyżka sosu sojowego jasnego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
łyżeczka płatków chili

2 jajka rozbijamy. Dodajemy do nich część płatków chili i jasny sos sojowy. Dokładnie roztrzepujemy i na dużej patelni smażymy cienki omlet (z obu stron). Zdejmujemy z patelni. Kiedy wystygnie zwijamy w rulonik i kroimy w długie cienkie paseczki.
Tofu kroimy w plasterki. W misce zalewamy ciemnym sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Marynujemy przez jakiś czas. Następnie smażymy na oleju na rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu podsmażamy przez kilka sekund resztę chili, następnie dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę, pokrojoną w słupki marchew i posiekany seler.
Po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy ryż. Smażymy razem kilka chwil i całość przesuwamy na jedną stronę patelni. Na pustą połowę wbijamy 2 pozostałe jajka, ścinamy je od czasu do czasu delikatnie mieszając. Łączymy z ryżem.
Do ryżu dodajemy tofu i omlet. Delikatnie podgrzewamy razem.
Doprawiamy do smaku.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wygląda wprost wspaniale :) Idealny pomysł dla mnie bo zawsze ryż zostaje mi na drugi dzień. Zdecydowanie będę tutaj zaglądać częściej. Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas właśnie też. Jakoś nigdy nie potrafię ugotować odpowiedniej ilośći ;)

      Usuń
  2. Wygląda zachęcająco.Super przepis.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...