28 października 2014

Curry z królową...

Królową sezonu - dynią.



Curry z dynią

mała dynia
300g fasolki szparagowej
3 łyżki pasty curry
puszka mleka kokosowego
garść orzechów nerkowca
120 ml bulionu warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
łyżka soku z limonki
łyżeczka cukru


Na dużej patelni podgrzewamy mleko kokosowe wraz z pastą curry, do momentu, aż dokładnie się połączą, a mleko zacznie gęstnieć. Dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię i wlewamy bulion. Gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki fasolkę. Gotujemy jeszcze kolejne 10 minut, bądź do chwili, kiedy warzywa będą miękkie. Dolewamy sos sojowy, sok z limonki i cukier. Dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy uprażonymi orzechami.
Podajemy z ryżem.


10 komentarzy:

  1. ja też zawsze przynajmniej raz w sezonie dynię z curry muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba mój ulubiony sposób na królową ;)

      Usuń
  2. mniammniam ;) i jak pięknie podane !

    OdpowiedzUsuń
  3. mhmmm....przepiękne zdjęcia, jem oczami;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię jesień! Lubię między innymi z uwagi na sezon dyniowy. Szczerze powiem, że dynie jadłam pod wieloma postaciami, ale w takiej jeszcze jej nie próbowałam. Coś czuję, że to się wydarzy bardzo szybko :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...