20 lutego 2014

Brokuł prosto z chińskej restauracji.


Daniem, które obowiązkowo gości na naszym stole, kiedy idziemy do chińskiej restauracji jest między innymi brokuł z czosnkiem.
Czasem jest tak czosnkowy, że po zjedzeniu go jedyne co nam pozostaje to zamknięcie się w domu, do końca dnia i rozmowy przez telefon.
Ale nawet to nie jest nam straszne.
Bo ten brokuł to dla nas smak Chin.
Uwielbiamy go.

Brokuł po chińsku.

1 brokuł
1 marchew
6 ząbków czosnku
100ml bulionu
3 łyżki oleju
odrobina mąki kukurydzianej

Na oleju smażymy posiekany czosnek. Jedynie przez kilka sekund, dobrze rozprowadzając smak. Dodajemy pokrojonego na różyczki brokuła i pokrojoną w plasterki marchew. Ciągle mieszając podsmażamy chwilę i podlewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem ok. 1 minutę, następnie otwieramy i na dużym ogniu odparowujemy wodę. Powinno nam to zająć, ok 2 minuty. Na koniec oprószamy mąką kukurydzianą i dokładnie mieszamy. Brokuł musi być jedynie lekko podgotowany, nadal chrupiący.

Enjoy!



6 komentarzy:

  1. ta ilość czosnku rzeczywiście może powalić "współwąchacza":) co nie zmienia faktu, że potrawa wydaje się być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po prostu wszyscy muszą spróbować i nikt nie będzie narzekał ;)

      Usuń
  2. Im bardziej czosnkowa potrawa tym lepsza :) te brokuły do mnie przemawiają, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak uważam! czosnek mi nie straszny :) Uściski!

      Usuń
  3. A co za bulionu używasz do tych brokułów? Zapraszam, też na mojego bloga o odchudzaniu, ćwiczeniach i motywacji do sportu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam zawsze wywaru z warzyw, w chińskich restauracjach zdecydowanie gotują na mięsie...

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...