3 stycznia 2014

Zupa grzybowa.



Święta Święta i po świętach...
Ani się obejrzeliśmy, a magiczny czas minął i trzeba czekać kolejny rok.
Życzę Wam, aby rok 2014 należał do tych wyjątkowych i niezapomnianych.
Wszystkiego dobrego!



A pozostając w klimatach wigilijnych, dziś zupa grzybowa.
Czeka w kolejce, na przyszłą Wigilię :)

Zupa grzybowa

duża garść grzybów suszonych
700 ml wrzątku
500 ml bulionu warzywnego
duży ziemniak
marchew
łodyga selera naciowego
3 łyżki masła
cebula
100 ml jogurtu naturalnego
liść laurowy
suszony tymianek
suszona pietruszka

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na ok. godzinę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Odcedzamy grzyby, pozostawiając wywar. Kroimy je według uznania i dodajemy do garnka. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę suszonego tymianku i łyżeczkę pietruszki. Podsmażamy chwilę i dodajemy jeszcze łyżkę masła oraz pokrojone w kostkę marchewkę i seler. Smażymy razem ok. 2 minuty, następnie zalewamy wywarem z grzybów. Dolewamy bulion. Po ok. 30 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Zabielamy: do miseczki z jogurtem wlewamy powoli po łyżce gorącej zupy i dokładnie mieszamy, kiedy jogurt się ociepli dolewamy go do garnka.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupę grzybową. :)
    U nas się ją robi bez warzyw. Sam grzybowy wywar, a do tego łazanki lub grzanki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie rodzinnie też bez warzyw z łazankami. Taka jest tradycyjna u mojego męża. Nawet mnie przekonał ;)

      Usuń
  2. nie wiem czy nie zrobię, zapasy suszonych grzybów mam nieprzebrane a na Wigilię jadamy głównie barszczyk ew. rybną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u mnie zawsze grzybowa obowiązkowo :)

      Usuń
  3. Uwielbiam grzybową! Twoja wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam! Dziękuję :)

      Usuń
  4. Aktualny przepis na dzisiejszą porę roku :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...