1 listopada 2012

Risotto.

Na przekór pogodzie.


Letnie risotto.

cebula
400g ryżu do risotto
300g warzyw (cukinia, groszek, żółta papryka)
ząbek czosnku
1 1/4 l bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
75g startego parmezanu
sól, pieprz

[Listonic]

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy ryż i 1/3 bulionu. Ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu. Powoli podlewamy pozostałym bulionem. Gotujemy ok. 25 minut. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oliwy przez ok. 5 minut. Do ryżu dodajemy masło, ser  oraz podsmażone warzywa. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. widzę, żę baardzo kremowe :]
    i z pewnością delikatne, rozpływające się w ustach :] Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajkowe risotto!
    Idealnie przygotowane.
    Zjadłabym z ochotą.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie sloneczne danie jest idealne na pochmurne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...