12 maja 2012

Ryż na pomidorowo.



Na ostatnią imprezę składkową przygotowałam ryż pomidorowy.
Dlaczego?
Dlatego, że ryż taki sprawdza się doskonale w każdej sytuacji.
Smakuje wyśmienicie z sałatką,
Kiedy położysz obok niego kawałek mięsa również będzie super,
A i jako oddzielne danie też spisze się wyśmienicie.

Tak więc możliwości nie brakuje.
Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad,
Serdecznie polecam :)


Ryż na pomidorowo.

6 pomidorów
1 łyżka oleju
1 duża cebula
1 łyżka pasty curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
175 g ryżu
600 ml bulionu warzywnego
świeża kolendra do posypania
sól, pieprz

[Listonic]

4 pomidory przekrawamy na połówki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Pozostałe dwa pomidory kroimy w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy połówki pomidorów, pastę curry, mieloną kolendrę, sól i pieprz do smaku i gotujemy całość przez 3 minuty. Dodajemy ryż i smażymy przez kolejne tyle. Następnie dolewamy bulion i gotujemy całość na małym ogniu do momentu, aż ryż nam zmięknie a pomidory rozpadną się. Z garnka usuwamy skórkę, jeśli jest to możliwe.Dodajemy resztę pomidorów i dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekaną kolendrą (według uznania).

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. mmmm pysznie,zdrowe risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Emma, uwielbiam twoje przepisy! Zawsze mnie inspirujesz, dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cammie, cieszę się bardzo!
      Uściski!

      Usuń
  3. Super pomysł, taki na wiele okazji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie! Zjadłabym sobie;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. takiego ryżu nie znałam.
    ale jest pyszny! już na pierwszy rzut oka ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką wersję ryżu bardzo lubię, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysl na ryz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy14/5/12

    Mniam! :) zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...