30 stycznia 2011

Najszybsza zupa świata.



Jaka jest najszybsza zupa świata? Powiecie pewnie, że zupka chińska, no i nie mylicie się. Najwięcej czasu zajmuje zagotowanie bulionu. W przypadku mojej zupy dodatkowo obranie pomidorów, a później to już kilka minut i można delektować się pyszną ciepłą zupą.


Zupa pomidorowo-jajeczna
(porcja na 4 osoby)

250 g pomidorów
2 jajka
ząbek czosnku
pęczek zielonej cebulki
1 łyżka oliwy
1 l bulionu
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka sosu sojowego

Pomidory wrzucamy na 20 sekund do miski z gotującą wodą, a następnie obieramy ze skórki. Wyjmujemy nasionka, a resztę kroimy w grubą kostkę. Cebulkę siekamy. Jajka ze szczyptą soli ubijamy, dodając do nich łyżkę posiekanej zielonej cebulki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pozostałą cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Chwilę smażymy. Dolewamy ciepły bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Dorzucamy pomidory i znów czekamy, aż wszystko się zagotuje. Wlewamy sos sojowy i powoli dolewamy ubite jajka.
Mąkę mieszamy z odrobiną wody i dodajemy do zupy. Doprawiamy pieprzem. Kiedy całość zawrze, zupa jest gotowa do podania.



W Chinach zupa ta często podawana jest, jako przystawka.


I okazuje się, że zupki chińskie są szybkie nawet wtedy, kiedy przygotujemy je samodzielnie! :)

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Emmo, taką zupkę sobie właśnie dzisiaj przygotuję.Wygląda pięknie i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. No to lecę do kuchni zupkę przyrządzić, wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczynki, mam nadzieję, że zasmakowała Wam, tak jak i mnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. jutro ją zrobie! narobiłaś mi ochoty ;d składniki które podałaś są u każdego w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie:)) przypomniałaś mi,że muszę zaopatrzyć się w sos sojowy:)Na pewno wypróbuję ten przepis:)
    pozdrowienia!
    Just

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyszłam pochwalić, zupka rewelacja :) zniknela w kilka minut :) ja dodałam do niej parę kropel oleju sezamowego i trochę więcej niż łyzkę sosu sojowego, a zamiast mąki kukurydzianej(nie miałam) mąkę ryżową, pychotka ! do następnej dodam kapusty pekińskiej zamiast pomidorów a i owoców morza można sypnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czad - szbka, latwa i przyjemna - prawdziwy pop!

    OdpowiedzUsuń
  8. forever dreams, mam nadzieję, że się nie zawiedziesz! :)

    dotblog - sos sojowy niezbędny do chińskiego jedzenia!

    Betsy Petsy, cieszę się, że smakowała! z kapustą pekińską też będzie zapewne pyszna, świetny pomysł!

    Arek, :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ma wspaniały kolor! fajnie, że tak szybko się ją przygotowuje

    OdpowiedzUsuń
  10. No jak to nie chińska?? :D
    Jestem zawiedziona :DDDD

    Uściski Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  11. w kolorze bardzo optymistycznym..

    OdpowiedzUsuń
  12. Ładny kolor, na pewno wypróbuję to przygotować.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam ekspresowe dania, ale jajek niestety zbytnio nie lubju :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Paula, 3 minutki ;)

    Poleczko, jesteś! :*

    asieja, takie najlepsze!

    Słodziutkie okazje, polecam!

    Szansa, jej! a ja natomiast uwielbiam! ale następnym razem zrobię coś bez jaj :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy18/2/14

    u mnie na śląsku taka zupa nazywa się "anilał" tak naprawdę nie znam histori tej nazwy, ale zupa jest super, ja ją nazywam kryzysową, ponieważ składniki na taką zupę zawsze są gdy w lodówce widać tylko światło... super przepis pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ historia! anilał - bardzo fajna nazwa, nigdy wcześniej nie słyszałam :)
      a zupa jest pyszna!

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...